Dansmästaren

I oktober 2020 öppnar vi en ny parkerings-/mobilitetsanläggning i Rosendal.

Tillsammans med Uppsalahem färdigställer vi just nu en byggnad som på många sätt – inte minst miljö- och energitekniskt – blir en vägvisare för Uppsalas framtida mobilitets- och parkeringsanläggningar: Dansmästaren.

Öppettider

Öppet dygnet runt, året om.

Parkeringsfakta
Infart: Soldatshemsvägen 1
Max infartshöjd: 2,20 m
Maxvikt/fordon: 2400 kg
Totalt antal p-platser: 460 
Laddplatser för elbilar: 60

Övrigt: Kameraövervakade lokaler. Parkeringsytor på 17 halvvåningsplan med besöks-/korttidsparkering på de nedersta våningsplanen. Hemköpsbutiken i bottenplanet öppnar preliminärt 26 oktober 2020.

Smartare än ett vanligt parkeringshus

I oktober öppnar vi parkeringsdelen av Dansmästaren, en anläggning som representerar nytänkande på flera sätt. Utöver de 460 parkeringsplatserna rymmer byggnaden även 133 studentlägenheter och en ca 2200 kvm stor livsmedelsbutik. Men det är framförallt de energitekniska lösningarna som gör Dansmästaren till något utöver det vanliga. På taket finns inte bara en grönskande terrass för de boende, utan också en solcellspark som producerar egen grön el. Med hjälp av toppmoderna solceller, superkondensatorer och en avancerad batterianläggning ska den egenproducerade energin användas för att avlasta stamnätet när många elbilar laddas samtidigt. Huset är förberett för att hantera upp till 100 elbilsplatser. 60 laddpunkter finns på plats redan från start.   

Se filmen om Dansmästarens energiteknik 

En testbädd för smartare energianvändande 

När Uppsala växer konsumeras också mer energi. En av stadens stora utmaningar under den närmaste tioårsperioden blir att se till att de stora stamledningarna som levererar ström till hushållen kan tillgodose de ökande energibehoven utan att överbelastas. Oavsett årstid eller tid på dygnet.   

I samarbete med Uppsala universitet och Stuns Energi kommer Dansmästaren att fungera som en forskningsstation/testbädd för modern Vehicle-to grid-teknik (V2G) i praktiken. Och med det menas? Att husets laddstationer ska utvecklas för att kunna användas så "intelligent" som möjligt i förhållande till elbilanvändarnas individuella laddbehov, samt till hur elpriser och nätbelastning varierar under dygnet.   

Kör du elbil? Då vill vi gärna veta mer om dina laddvanor! 

Live-in-smartgrid är en Vinnovafinansierad satsning för att utveckla tekniker som kan ge oss ett effektivare utnyttjande av elnätet. Därför vill vi veta mer om våra elbilskunders vanor och behov när det gäller elkonsumtion.    

Är du intresserad av att medverka i projektet?

Mejla till info@uppsalaparkering.se så hör vi av oss med mer information.  

Läs mer om Live-in-smartgrid på projektets webbplats (extern länk)

Uppdaterad: